Gimnazjalista szalejący w kuchni. Uwielbiam piec, gotować, sprawiać tym przyjemność rodzinie. Podróże pozwalają mi rozwijać swoje umiejętności i smak. Wiele marzeń i planów na przyszłość :D Zostać Mistrzem Cukiernictwa oraz dobrym gitarzystą, bo to również moje hobby :D

środa, 10 lipca 2013

Tarta z jagodowym budyniem :D

Sezon na jagody się zaczął a więc znów coś na szybko - Tarta z budyniem jagodowym :D


SKŁADNIKI :

- Szklanka umytych jagód
- 125 g mąki 
- 100 g zimnego masła
- żółtko
- 75 g cukru pudru
- 1 budyń 
- 400 ml mleka
- 2 łyżeczki cukry waniliowego 
- 1 łyżka cukru pudru

Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Masło pokroić na małe kawałeczki, dodać żółtko i jak najszybciej zagnieść. Odstawić na 15 minut do zamrażalki. W tym czasie odlać pół szklanki mleka, rozmieszać w nim budyń cukier i cukier waniliowy, resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać miksturę, energicznie mieszając. Ostudzić. Formę na tartę wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem, nałożyć papier do pieczenia i wysypać np : suchą fasolę, groch. W taki sposób podpiekamy tartę około 15-20 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze aż się zarumieni. ( należy uważać). Wystudzony budyń łączymy z jagodami, i delikatnie mieszamy, aż masa będzie fioletowa. 

SMACZNEGO :D 

6 komentarzy:

  1. Przepyszna tarta! Polecam! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi smaka narobiłeś, nie mam jagód a jutro rano do pracy.
    Moze w sobote zrobie , mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, uwielbiam jagody, ale czegoś takiego jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń