No to zaczynamy ;P
Przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia zaczerpnąłem stąd.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT :
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 2/3 szkl. mąki
- 1/3 szkl kakao
SKŁADNIKI NA MASĘ KUBUSIOWĄ:
- 700 ml ulubionego soku Kubuś
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki cukru
Do przełożenia górnej warstwy Konfitura Pomarańczowa firmy ETERNO.
Oddzielić białka od żółtek. Białka bardzo sztywno ubić ( ja ubijałem ok. 10-12 minut, jest to biszkopt bez proszku do pieczenia dlatego trzeba długo ubijać) Pod koniec ubijania dodawać cukier po łyżce cały czas mieszając. Dodawać pojedynczo żółtka, nadal ubijając. Mąkę przesiać z kakao i powoli dodawać do masy jajecznej używając łyżki. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć tylko dno tortownicy ( 20-22 cm ) papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wygładzić i piec w 160*C przez ok. 40 min. Po upieczeniu ciasto w formie zrzucić z wysokości 60 cm na podłogę. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie już wystudzony nożem oddzielamy boki ciasta od blachy ! Biszkopt przekrawamy w poziomie na 3 blaty.
Odlewamy 1,5 szkl soku, resztę zagotowujemy z cukrem. Budynie rozmieszać z odstawionym sokiem, wlać na gotujący się sok, zagotować mieszając. Ostudzić.
Pierwszy blat posmarować masą kubusiową ( odłożyć pół szklanki masy ), na to położyć drugi blat. Posmarować konfiturą pomarańczową firmy ETERNO, a na to nałożyć trzeci blat. Pokryć go pozostałą masą tak jak na zdjęciu.
SMACZNEGO :D
Muszę przyznać że zainponowałeś mi ty ciachem :-)
OdpowiedzUsuńFajne kolory i pyszne musi być :-)
robię nieco inaczej, ale mimo to uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńPysznie... Też robię kubusia :))
OdpowiedzUsuń