Gimnazjalista szalejący w kuchni. Uwielbiam piec, gotować, sprawiać tym przyjemność rodzinie. Podróże pozwalają mi rozwijać swoje umiejętności i smak. Wiele marzeń i planów na przyszłość :D Zostać Mistrzem Cukiernictwa oraz dobrym gitarzystą, bo to również moje hobby :D

sobota, 20 kwietnia 2013

Kruche ciasto z dżemem śliwkowym :D

W mojej małej komórce na tz " pół-piętrze " znajduję się masa przydatnym domowych przetworów. A dziś do wykorzystania zabrałem dżem śliwkowy :D Ciasto wyszło niesamowicie pyszne, z kakaową kruszonką smakuje najlepiej.  Po zjedzeniu jednego kawałka po prostu chce się iść do nieba, takie pyszne. 

A więc zapraszam weekendowych smakoszy ! :D

Składniki na kruche ciasto:

- 3 szkl mąki 
- 1/2 szkl cukru
- 2 żółtka i jedno całe jajko
- 200 g margaryny Kasia lub masła
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli

Pianka :

- 4 białka
- 1/2 szkl cukru
- 1 łyżka syropu z Cytrynek z rumem ETERNO

Kruszonka :

- 130 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 50 g cukru
- 80 g masła 

- 400 g domowego dżemu ( u mnie z żółtych śliwek )

Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, margaryny, szczypty soli zrobić okruchy.  Dodać jajka i żółtka oraz śmietanę. Zagnieść.  Około 3/4 ciasta wyłożyć do blaszki ( 20 x 30 ), a resztę dać do zamrażalnika na 15-20 min. W tym czasie ubić na sztywno białka, dodać cukier i syrop. Oraz zrobić kruszonkę. Mąkę, cukier, kakao i masło rozetrzeć. Placek wyłożony do blaszki posmarować dżemem, na tarce zetrzeć resztę ciasta, przykryć pianą i posypać kruszonką. Piec w 190*C przez 55-60 min.


SMACZNEGO :D


1 komentarz: