W mojej małej komórce na tz " pół-piętrze " znajduję się masa przydatnym domowych przetworów. A dziś do wykorzystania zabrałem dżem śliwkowy :D Ciasto wyszło niesamowicie pyszne, z kakaową kruszonką smakuje najlepiej. Po zjedzeniu jednego kawałka po prostu chce się iść do nieba, takie pyszne.
A więc zapraszam weekendowych smakoszy ! :D
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szkl mąki
- 1/2 szkl cukru
- 2 żółtka i jedno całe jajko
- 200 g margaryny Kasia lub masła
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
Pianka :
- 4 białka
- 1/2 szkl cukru
- 1 łyżka syropu z Cytrynek z rumem ETERNO
Kruszonka :
- 130 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 50 g cukru
- 80 g masła
- 400 g domowego dżemu ( u mnie z żółtych śliwek )
Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, margaryny, szczypty soli zrobić okruchy. Dodać jajka i żółtka oraz śmietanę. Zagnieść. Około 3/4 ciasta wyłożyć do blaszki ( 20 x 30 ), a resztę dać do zamrażalnika na 15-20 min. W tym czasie ubić na sztywno białka, dodać cukier i syrop. Oraz zrobić kruszonkę. Mąkę, cukier, kakao i masło rozetrzeć. Placek wyłożony do blaszki posmarować dżemem, na tarce zetrzeć resztę ciasta, przykryć pianą i posypać kruszonką. Piec w 190*C przez 55-60 min.
SMACZNEGO :D
Pysznie:)
OdpowiedzUsuńZamawiam kawałek! :))