Składniki :
- 9 jajek ( na każdą piankę po 3 )
- 15 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- żelki "rekiny" Gusto
- 1 niebieska galaretka
- żółty barwnik lub kurkuma.
- 4 łyżki żelatyny
- 3 łyżki syropu z Cytrynek z rumem od ETERNO
W szklance gorącej wody rozpuścić żelatynę. Podzielić na 3 częsci. Odstawić do przestygnięcia.
1 Warstwa.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z 5 łyżkami cukru. Dodać powoli żółtka. Dodać część żelatyny i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy. Odstawić do lodówki na 10 min.
2 Warstwa.
Tak samo jak pierwsza. Doadać tylko 2 płaskie łyżki kakao. Wlać na pierwszą warstwę i schłodzić ponownie.
3 Warstwa.
Tak samo jak pierwsza. Dodać syrop i odrobinę żółtego barwnika spożywczego. Wlać na 2 warstwę i schłodzić.
Galaretkę rozpuścić w 500 ml goroącej wody. Zalać tort piankowy i poukładać żelki rekiny od Gusto.
Schłodzić.
Możne również zrobić lukier czekoladowy lub polać polewą.
Ale fajny torcik ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :D
Miłego Dnia :)
Bardzo sympatyczny torcik Ci wyszedł :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda a jak smakuje moge sie tylko domyslać :-)
Ale fany tort! Zawstydziłeś pewno niejednego studenta takim cudem ♥
OdpowiedzUsuńI te żelki rekiny. Uroczy tort :D