Gimnazjalista szalejący w kuchni. Uwielbiam piec, gotować, sprawiać tym przyjemność rodzinie. Podróże pozwalają mi rozwijać swoje umiejętności i smak. Wiele marzeń i planów na przyszłość :D Zostać Mistrzem Cukiernictwa oraz dobrym gitarzystą, bo to również moje hobby :D

sobota, 13 kwietnia 2013

Tort Piankowy z galaretką i żelkami Gusto :D

Jako że u mnie konkurs na coś kolorowego to podsuwam Wam smaczny pomysł. Dobre wykorzystanie jajek i żelków Gusto. 


Składniki :

- 9 jajek ( na każdą piankę po 3 )
- 15 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao 
- żelki "rekiny" Gusto
- 1 niebieska galaretka
- żółty barwnik lub kurkuma.
- 4 łyżki żelatyny
- 3 łyżki syropu z Cytrynek z rumem  od ETERNO

W szklance gorącej wody rozpuścić żelatynę. Podzielić na 3 częsci. Odstawić do przestygnięcia. 

1 Warstwa. 

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z 5 łyżkami cukru. Dodać powoli żółtka. Dodać część żelatyny i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy. Odstawić do lodówki na 10 min.

2 Warstwa. 

Tak samo jak pierwsza. Doadać tylko 2 płaskie łyżki kakao. Wlać na pierwszą warstwę i schłodzić ponownie.

3 Warstwa. 

Tak samo jak pierwsza. Dodać syrop i odrobinę żółtego barwnika spożywczego. Wlać na 2 warstwę i schłodzić. 

Galaretkę rozpuścić w 500 ml goroącej wody. Zalać tort piankowy i poukładać żelki rekiny od Gusto. 
Schłodzić.

Możne również zrobić lukier czekoladowy lub polać polewą.




3 komentarze:

  1. Ale fajny torcik ;)
    Wygląda bardzo apetycznie! :D
    Miłego Dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo sympatyczny torcik Ci wyszedł :-)
    Smakowicie wygląda a jak smakuje moge sie tylko domyslać :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fany tort! Zawstydziłeś pewno niejednego studenta takim cudem ♥
    I te żelki rekiny. Uroczy tort :D

    OdpowiedzUsuń