Gimnazjalista szalejący w kuchni. Uwielbiam piec, gotować, sprawiać tym przyjemność rodzinie. Podróże pozwalają mi rozwijać swoje umiejętności i smak. Wiele marzeń i planów na przyszłość :D Zostać Mistrzem Cukiernictwa oraz dobrym gitarzystą, bo to również moje hobby :D

środa, 20 marca 2013

Waniliowa Chałka z kruszonką :D

Cały czas za mną chodziła Chałka z kruszonką. Nigdy nie miałem ręki do ciasta drożdżowego. Aż tu nagle mi wyszło. Wystarczy bardzo długo i dobrze wyrobić ciasto. 




SKŁADNIKI : 


- 0,5 kg mąki pszennej + 3 łyżki 
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- opakowanie cukru waniliowego
- 6 łyżek cukru + 1 łyżka
- 125 ml wody 
- 50 g świeżych drożdży
- 125 ml  ciepłego mleka
- 3 łyżki syropu waniliowego ETERNO 
- 2 łyżki roztopionego masła
- łyżeczka soli
- jajko do posmarowania chałki
- łyżka masła + 2 łyżki mąki + 3 łyżki cukru ( kruszonka )


Drożdże utrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie. Dodać jajka, oliwę, wodę, syrop waniliowy, roztopione masło i drożdże. Zagnieść na jednolitą masę minimum 10 minut podsypując mąką. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Nie powinno się kleić do rąk. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto po tym czasie odgazować czyli pięść wbić w ciasto kilka razy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 3 części, uformować wałki, skleić na rogu i splec warkocz. Końce podwinąć pod ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. W misce masło, mąkę i cukier wymieszać tworząc grudki. Posmarować chałkę roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w 180 *C przez 25-30 min. 

SMACZNEGO :D













6 komentarzy:

  1. Wojtek jestem pod wrażeniem.Podobno mówią że najlepiej ciasto drożdżowe robić jak masz nerwy na kogoś i wyżywasz się wtedy na cieście zamiast na danej osobie.
    Wypróbuje kiedyś.
    Chałka wyszła Ci bajkowo:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje :D A no tak to jest :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekam i czekam na nowe wpisy i tylko obiecujesz i nic :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam... ale u Ciebie pyszności !:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Za mną też chodzi taka chałka... :) Chyba skorzystam z Twojego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń