Cały czas za mną chodziła Chałka z kruszonką. Nigdy nie miałem ręki do ciasta drożdżowego. Aż tu nagle mi wyszło. Wystarczy bardzo długo i dobrze wyrobić ciasto.
SKŁADNIKI :
- 0,5 kg mąki pszennej + 3 łyżki
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- opakowanie cukru waniliowego
- 6 łyżek cukru + 1 łyżka
- 125 ml wody
- 50 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki syropu waniliowego ETERNO
- 2 łyżki roztopionego masła
- łyżeczka soli
- jajko do posmarowania chałki
- łyżka masła + 2 łyżki mąki + 3 łyżki cukru ( kruszonka )
Drożdże utrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie. Dodać jajka, oliwę, wodę, syrop waniliowy, roztopione masło i drożdże. Zagnieść na jednolitą masę minimum 10 minut podsypując mąką. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Nie powinno się kleić do rąk. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto po tym czasie odgazować czyli pięść wbić w ciasto kilka razy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 3 części, uformować wałki, skleić na rogu i splec warkocz. Końce podwinąć pod ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. W misce masło, mąkę i cukier wymieszać tworząc grudki. Posmarować chałkę roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w 180 *C przez 25-30 min.
SMACZNEGO :D
Wojtek jestem pod wrażeniem.Podobno mówią że najlepiej ciasto drożdżowe robić jak masz nerwy na kogoś i wyżywasz się wtedy na cieście zamiast na danej osobie.
OdpowiedzUsuńWypróbuje kiedyś.
Chałka wyszła Ci bajkowo:-)
Dziękuje :D A no tak to jest :D
OdpowiedzUsuńCzekam i czekam na nowe wpisy i tylko obiecujesz i nic :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńmniam... ale u Ciebie pyszności !:)
OdpowiedzUsuńZa mną też chodzi taka chałka... :) Chyba skorzystam z Twojego przepisu. :)
OdpowiedzUsuń