Gimnazjalista szalejący w kuchni. Uwielbiam piec, gotować, sprawiać tym przyjemność rodzinie. Podróże pozwalają mi rozwijać swoje umiejętności i smak. Wiele marzeń i planów na przyszłość :D Zostać Mistrzem Cukiernictwa oraz dobrym gitarzystą, bo to również moje hobby :D

czwartek, 14 marca 2013

Tort z ananasem, bananem i śmietaną :D

Dawno mnie tu nie było za co przepraszam :D Po prostu, brak czasu. Dziś przepis na szybki tort :D Mniammmmmm :D



SKŁADNIKI :

- Biszkopt  ( przepis z Tortu z masą z kubusia )
- dżem truskawkowy
- banan
- 1/2 puszki ananasa
- 400 ml kremówki + 2 łyżeczki rozmieszanej żelatyny + 2 łyżki cukru pudru
- 50 g małych rodzynek
- 2 łyżki Syropu Truskawkowego Z Miętą ETERNO
- Polewa czekoladowa Dr. Oetker

Upieczony i wystudzony biszkopt podzielić na 2 blaty. Oby dwa nasączyć syropem z ananasa. Posmarować dżemem truskawkowym. Banana pokroić w plasterki, a ananas w kostkę. Poukładam na dżemie. W misce ubić kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać do ubitej śmietany. Przez chwile jeszcze mieszając. Poczekać do stężenia kremówki. Śmietanę wyłożyć i rozsmarować.  Odrobinę zostawić. Nałożyć drugi blat. Posmarować go resztą śmietany. Polewę rozpuścić według instrukcji na produkcie. Rodzynki wymieszać z syropem. Odstawić na 10 minut. Polewę wylać na górę tortu robiąc charakterystyczne kręciołki oraz posmarować boki. Posypać rodzynkami. 


SMACZNEGO :D

3 komentarze:

  1. Jak to jest szybki tort to co zrobisz jak przepis będzie pracochłonny? Chyba tort piętrowy? Ten jest cudny, ślinka leci od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybki, szybki :D Pracochłonne jest ciasto snickers :D Tydzień musi odpoczywać by go zjeść :D

      Usuń
  2. Pyyszności... Wygląda naprawdę cudnie :)
    Zjadłabym chętnie kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń