SKŁADNIKI:
Biszkopt.
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szkl. mąki
- 1/2 szkl. kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie.
- 250 ml śmietany kremowej
- kilka plastrów ananasa z puszki
- dżem czereśniowy (ewentualnie inny)
- syrop z ananasa z puszki do nasączenia biszkoptu
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodawać stopniowo żółtka i miksować na wolnych obrotach. Do miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać do piany i wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć masę na wyłożoną papierem do pieczenia standardową blachę do dużego piekarnika 40x36. Piec w 170 *C przez ok.15 min. Biszkopt ostudzić na kratce.
Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru.
Wystudzony biszkopt położyć na ręczniku, nasączyć syropem z ananasa i zwinąć w rulon. Po 10 minutach odwinąć posmarować dżemem i bitą śmietaną. Pokroić ananasa w kostkę. Na pierwszych 3-4 cm biszkoptu położyć pokrojony owoc i znów zawinąć. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem :)
Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz